vrijdag 7 november 2014

Zorgplicht

Denk je in: je hebt een mooi appartement, helemaal ingericht zoals jij het wilt, en er is geen haar op je hoofd die eraan denkt om te verhuizen, tenzij er iets heel geks gebeurd.

En vervolgens gebeurd er iets heel geks: je komt een huis tegen waarvan je even helemaal stil wordt.

Dan wil je dus toch verhuizen.

Gelukkig ben je samen erg zuinig geweest, gespaard, en heb je samen een normaal inkomen. Alle websites van banken geven aan dat -met ons inkomen- deze hypotheek zeker moet kunnen. En daarnaast: ons appartement gaat net zoveel opleveren als dit huis moet kosten.
En daar houd het feestje nog niet op: want we hebben inmiddels goed afgelost op de huidige hypotheek, zodat we een mooie overwaarde hebt, waarmee we de nieuwe woning meteen kunnen verbouwen (of meteen aflossen).
Wat kan dan het probleem zijn?

Dus wij naar onze huisbank, dit komt goed. Toch?

En dat een bank -met de hele bankenfraude in het achterhoofd- enige reserve in acht neemt, prima.
Dat ze dus extra voorzichtig zijn, en extra regels hebben ingevoerd, ik snap het allemaal.

Maar joehoe....

Omdat ik ZZP-er ben, en de jaarcijfers door de crisis ietsjes terugliepen de laatste jaren, hebben ze mijn inkomen maar op 'nul' gezet. (Jawel: € 0,- per jaar.) En om de hypotheek op slechts 1 inkomen te regelen...  Tsja, dat wordt krap meneer...

En ja, als ze mijn inkomen beneden het minimale inkomen van een gemiddelde krantenbezorger in zouden schalen, ja, dan redden we het ook makkelijk met die hypotheek. Samen verdienen we dan nog steeds genoeg. Maar dat doen we dus niet meneer, ook niet als uit uw bankafschriften en inkomstenbelasting blijkt dat er veel meer geld is verdiend. Wilt u nog koffie?

Dat u in de afgelopen jaren meer heeft afgelost dan noodzakelijk? Ja, dat was fijn, waarvoor dank. Maar op papier kan u dat helemaal niet betalen. In werkelijkheid wel, maar daar hebben we het niet over meneer.

En nee, we mogen de toekomstige opbrengst van de woning niet geheel meerekenen, meneer, het huis is nog niet verkocht, misschien levert het vèèl minder op. Van de overwaarde nemen we maar zo'n 35% mee. En ja, dat is inderdaad absurd weinig, zeker omdat u al extra aflossingen heeft gedaan. Maar het is een 'verwachte' overwaarde meneer, het is er nog niet.
Ja, als we 75% mee zouden nemen redden we het wel. En zelfs met 50% redden we het al, dat klopt, maar dat mag niet meneer. Ook niet als dat écht heel reëel is. Wilt u suiker in de koffie?

Ja, u heeft leuk gespaard samen, maar dat moeten we volgens de regeltjes reserveren voor de dubbele woonlasten. U heeft uw appartement nog niet verkocht toch? Dus nee, dat mogen we niet meenemen in de hypotheekberekening.

En ja, dankzij de huidige lage rente wordt uw nieuwe woning inderdaad goedkoper dan uw huidige meneer, dat klopt. Maar dat is een ander onderwerp. Aangezien u uw huidige hypotheek volgens deze nieuwe berekeningen niet eens kan betalen, mag u blij zijn dat we u uw huis niet uitzetten meneer.

Ja, ik heb dit gesprek iedere dag met klanten meneer. 
Maar dit noemen we 'zorgplicht', meneer...

#bloeddruk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten