De afgelopen week ben ik (Arjan) 5 dagen op cursus geweest in Luxemburg om meer te leren over de PODD communicatiemethode. Nora was al eerder op een 2-daagse cursus geweest, en was al erg enthousiast... maar hoe we ermee moesten starten snapten we echt nog niet.
En omdat ook de specialisten van Femke sceptisch waren na de eerste uitleg van het systeem, was ik ook niet overtuigd...
5 dagen later kan ik heel simpel zijn: Alle 'heilige huisjes' waar in Nederland vanuit gegaan word, zijn onderuit gehaald. Met wetenschappelijke onderbouwing, als daarom gevraagd wordt. We weten hier heel veel, en helpen heel veel mensen heel goed. Maar deze methode werkt ook ECHT.
5 dagen lang filmpjes van kinderen met de meest uiteenlopende uitdagingen, die uiteindelijk via het PODD systeem kunnen duidelijk maken wat ze willen & wat ze denken. Kinderen met ernstige geestelijke en lichamelijke handicaps die boeken schrijven. Kinderen die eerst gillend en stampend reageren op alles wat dichtbij komt, en nu een baan hebben waarbij ze andere kinderen (en hun ouders) opleiden om met dit systeem te gaan werken. Etc, etc, etc.
En ik snap het heel goed als jullie nu denken "Leuk, maar wat IS dat PODD-systeem dan?"
Maar helaas is dat lastig uit te leggen zonder dat je het boek erbij hebt, dus dat ga ik nu ook niet proberen. Kom langs, dan laat ik het zien: dat werkt veel beter.
Waar het op neerkomt is dat je een boek met plaatjes hebt, en dat is je woordenschat. Er zijn boeken met weinig plaatjes op 1 pagina, en boeken met tientallen, of zelfs meer dan 100 plaatjes op 1 pagina. Je begint heel basaal, met plaatjes die zeggen 'dit vind ik leuk', dit vind ik niet leuk', 'stop', 'klaar', 'kijk' of 'help'. In de 'grotere' boeken staan alle woorden die je nodig hebt voor een volledige zin, je moet alleen wel in de juiste categorie zitten (op de juiste pagina zijn) om de dingen te kunnen 'zeggen' die je wilt.
PODD is geen systeem dat is verzonnen op basis van een wetenschappelijk idee. PODD is in de praktijk ontstaan, en gedurende zo'n 30 jaar steeds opnieuw aangepast op basis van ervaringen uit de praktijk, en die aanpassingen ook onderbouwd met wetenschappelijk bewijs. Dus hoewel het misschien 'nieuw' is in Nederland, dit is dus GEEN systeem dat nog kinderziektes heeft of nog geperfectioneerd moet worden. Het werkt al, en het werkt al heeeel lang.
Alleen nog niet in Nederland!
Is er dan echt geen enkel probleem om ermee te beginnen in Nederland?
Nee.
Nou ja, eentje dan: er is nog geen officiële Nederlandse vertaling. Maar er zijn al wel veel ouders (waaronder wijzelf) die zelfstandig het Engelse boek hebben vertaald, dus het is nu zaak deze mensen te verzamelen en met elkaar te bekijken hoe er een 'generieke' Nederlandse vertaling kan komen.
Iedereen die er in Luxemburg bij was, was het erover eens: dit gaat niet lang meer duren. We krijgen binnenkort elkaars mailadressen, zodat we een afspraak kunnen gaan inplannen. Die vertaling gaat er komen, er gaat een Nederlandse distributeur komen, en we gaan er met zijn allen voor zorgen dat er een kleine revolutie gaat komen in Logo-land.
Gisteravond ben ik thuisgekomen, en na een HEEEEL stevige knuffel van Femke meteen begonnen met het PODD-boek. Vandaag ook veel aandacht eraan besteed, en Femke kijkt ons steeds vreemder aan. Ze heeft door dat we er iets aan de hand is, maar wat?
Morgen gaat het nieuwe, aangepaste & versimpelde boek mee naar het kinderdagcentrum en we gaan vragen of we ergens deze week een zeer beknopte introductie mogen komen geven voor dit systeem.
Ik ben heeeeeel benieuwd!!
Klinkt goed!Ben heel benieuwd naat de praktijkervaringen,ook op t kdc...
BeantwoordenVerwijderen