woensdag 30 juli 2014

PODD - De eerste reacties

Ideaal, zo'n winkelwagentje!
Omdat we nu erg gefocust zijn op alle reacties van Femke, andere kinderen & volwassenen, zien we er ook erg veel. We zien & maken basisfoutjes, we komen woorden te kort in het boek, we zien geweldige resultaten die niet waar zouden moeten kunnen zijn... en van alle afzonderlijke momenten zouden we wel een blog kunnen schrijven. Ik zal proberen het kort te houden...

Dinsdag 15/7: Dag 1 KDV
Vandaag is de allereerste dag dat we het boek meegeven naar het KDV. Als ik Femke aan het einde van dag kom ophalen, zit Femke buiten in de zandbak & hebben ze het boek maar even bovenop de kast gelegd zodat andere kinderen er niet aan konden zitten. Erg handig volgens hun, want ze konden hem zo pakken als ze hem nodig hadden... (oeps)
Ze hadden de uitleg nog niet gehad, die staat gepland voor volgende week dinsdag. Ik heb er dus maar weinig over gezegd, dat komt volgende week wel.

Woensdag 16/7: Dag 1 KDC
Op het KDC hadden we de eerste versie van het boek al vaker meegegeven, maar die kwam eigenlijk nooit de tas uit. We hebben ze nu alleen maar gevraagd om het boek altijd bij Femke te houden, meer niet. Als ik Femke aan het einde van de dag kom halen, ligt het boek naast Femke op tafel en hebben ze een briefje in het boek geplakt met woorden van belegkeuzes die ze misten bij het eten... (JIPPIE!)
Ook zij hebben nog geen introductie gehad... zouden ze door hebben hoe blij ze ons hiermee hebben gemaakt? 

Donderdag 17/7: Introductie KDC
Vandaag hebben we samen met Ellen Ellings (van Foundation of the Angels) het eerste introductiegesprek, waarbij we gebruik maken van ons vorige blog als handleiding. Naast een van de vaste begeleidsters van Femke, is ook het vestigingshoofd aangeschoven: ze wil er graag meer over horen. Het is een prettig gesprek, waar ze veel vragen stellen waar we gelukkig ook goed antwoord op kunnen geven. Ze gaan de eerste stappen volgen, en uitleggen aan de andere begeleidsters.

Vrijdag 18/7: Femke's eerste reactie!
Femke en Nora komen vandaag gezellig op kantoor lunchen. Als ik met Femke aan tafel zit (zonder dat de tafel gedekt is) en via het boek uitleg dat we nu gaan eten, grijpt Femke meteen naar haar lunchtrommel! We hebben geen idee of ze nu mijn woorden, mijn gebaren of de plaatjes begreep... maar ze begreep het wel!!

Dinsdag 22/7: Eerste PODD-gesprek & intro KDV
Als ik het PODD-boek weer op tafel zet bij het KDV, vraagt een van de begeleidsters wat je allemaal kan zeggen met het boek. Ik wil haar iets simpels laten zien, en begin met 'meer te vertellen', maar wordt tegen gehouden door een jongetje van 1,5 dat op schoot zit. Hij duwt mijn hand weg, en wijst zelf naar de plaatjes. Als ik hem volg, en de pagina's voor hem omsla, komen we erop dat hij iets wil doen, met voertuigen, rijden, bus. Hij heeft het boek nog nooit eerder gezien, en hij kan nog niet praten... maar is zeer tevreden als ik hem zeg dat hij met de bus wil gaan rijden. De begeleidster is stomverbaasd en kan maar moeilijk geloven dat deze jongen zojuist echt iets gezegd heeft. Want hij heeft het boek nog nooit gezien... en hij KAN nog helemaal niet praten, dus dit kan toch helemaal niet?

Ook de introductie hier gaat heel positief, en het blijkt dat er een kleine drempel overwonnen moet worden om echt te beginnen. Als we oefenen met pagina 1a en 1b, word de begeleidster al snel NOG enthousiaster, en praten we binnen 15 minuten ook via andere pagina's.

De intro heeft een bijzondere wending als er ineens een dame binnenkomt met haar zoontje die graag even een handje wilde komen geven. Niet aan de begeleidster... maar aan mij! Ze kreeg en rondleiding en herkende Femke van het blog dat ze heel trouw leest. Haar zoontje heeft nog geen diagnose, maar ze geeft aan dat ze via dit blog veel tips krijgt. Wat een toeval... en leuk om te horen!

Woensdag 23/7: 'voertuigen' gevonden.
Leidsters van het KDC hebben ontdekt er ook 'voertuigen' in het boek staan, om te vertellen dat Femke straks met de auto naar huis gaat, en vragen hoe je daar kan komen op de juiste manier.
Als ik ze laat zien hoe je de boodschap overbrengt (ook ik moet even zoeken), komen er ook andere kinderen bij staan. Geweldig hoeveel aandacht het boek krijgt, zo komen we ergens!

Donderdag 24/7: Schiet op, ik ben klaar!
Femke slaat bij het avondeten op 'klaar', en op 'schiet op'. Schijnbaar 'per ongeluk', maar als we aan haar zeggen dat ze klaar is, en dat we moeten opschieten begint ze te lachen. We halen haar uit de stoel, en met een grote grijns loopt ze meteen weg (richting zandbak). Wij blijven verbaasd achter, en geven elkaar maar een High Five!

Vrijdag 25/7: intro bij de logopedist
Ook bij de logopedist van Femke op het kdc ging de introductie zoals gehoopt: veel vragen, enige terughoudendheid (het is tenslotte iets nieuws), maar met een positieve insteek en samen hebben we nog eens de eerste stappen doorgenomen zoals beschreven in het vorige blog.. Aan de andere kant was het toch een net iets andere introductie: Femke was erbij aanwezig en die had er GEEN zin in. Uiteindelijk wist de logo meer over PODD, maar het kostte haar een vuilnisbak, papierbak, een leuk printje van konijntjes dat ingelijst aan de muur hing en uiteindelijk ging haar waterglas in 1000 stukjes over de vloer... maar die liet ze achter voor de schoonmaakploeg.

Naderhand zijn we even bij opa en oma op visite, waar Femke nog even doorging met haar Taz-imitatie. Alleen toen ik haar via het PODD-boek vertelde dat ze niet aan de mobiele telefoon mocht zitten (beginnen op 1a, pagina omdraaien, niet aanzitten), gebeurde er weer iets geweldigs: Femke greep een paar seconden later het boek uit mijn handen, grabbelde naar pagina 1b, en sloeg met een grote grijns op het plaatje 'niet aanzitten'!!

Al met al: een FANTASTISCHE start voor PODD, en we zijn erg benieuwd hoe dit verhaal verder gaat...

Rollator Femke maakt lange reis

Toch is het mooi, hoe soms dingen toevallig erg mooi bij elkaar komen.
Femke had een mooie rollator, die we stomtoevallig tegenkwamen op Marktplaats en waar we voor naar de andere kant van het land gereden waren om hem op te halen.

Dat vonden we best ver, voor een rollator.

Nu Femke hem niet meer nodig heeft, hadden we hem weer op internet gezet. Nog geen dag later was hij al verkocht, en heeft de rollator weer een mooie reis gemaakt...

Zie de nieuwsbrief van Stichting Somoi Makassar hieronder: De nieuwe gebruikster Cici is er gruwelijk blij mee, en heeft er nu al meer nut van dan Femke ooit heeft gehad!

Niemand weer waar Cici de rollator in de toekomst nog mee naartoe zal nemen, maar wij zijn blij dat de gele krokodil zo'n mooie bestemming heeft gevonden!

http://www.somoimakassar.nl/files/nieuwsbrief%20juli%202014.pdf

Mochten jullie meer willen weten over de stichting, klik dan hier.

donderdag 17 juli 2014

PODD - de eerste stappen



PODD uitleg.

Diverse PODD boeken tijdens de cursus

Inhoud

Inleiding
1.       Wat is PODD?. 1
2.      Wat is communicatie?. 2
3.      Hoe zeg je iets via het boek?. 2
4.      De eerste stappen. 2
5.      Veel gestelde vragen 
 . 3. 4

Inleiding

Nadat ik terug ben gekomen van de cursus in Luxemburg, is er eigenlijk al veel gebeurd, maar hierover meer in een ander blog. 
Een van de belangrijkste dingen die me gevraagd werd door meerdere ouders, was of er niet een 'stappenplan' kon komen, waarmee de ouders van start konden.
Daar heb ik samen met Ellen en Nora over nagedacht, en mede met hun input heb ik een eerste versie geschreven voor van 'de eerste stapjes' met het PODD systeem. 

Let wel: Dit is GEEN geautoriseerd stappenplan, dit is wat wij hebben geconcludeerd op basis van een cursus. Ik weet zeker dat mevrouw Porter (We mogen haar Gayle noemen) hier nog wel wat op aan te merken zal hebben... Maar als eerste opzet kan dit helpen, denken wij.

Het is geschreven als samenvatting, in steekwoorden en korte zinnen. We denken dat het belangrijk is dat bij een eerste instructie deze punten genoemd worden, of minimaal in het achterhoofd gehouden worden. Alleen maar deze tekst doormailen werkt dus echt niet: er zal een mondelinge uitleg bij nodig zijn.

TIP: Probeer tijdens de introductie ook een paar video's te laten zien van kinderen die al communiceren via PODD. Er is genoeg te vinden op Youtube!

Iedereen die dit leest is vrij om mij te benaderen voor een aanvullende uitleg, gewoon reageren op dit blog en ik neem contact op. Via de website van Foundation for the Angels is er ook meer info te vinden!


1.     Wat is PODD?


  • PODD staat voor “Pragmatic Organisation Dynamic Display”
  • Het is een boek met meerdere niveaus, en het is een TAAL.
  • Het is NIET nieuw, het is al 30 jaar oud. Het is alleen nog niet zo bekend in Nederland.
  • PODD is ontstaan uit de praktijk, en gedurende de jaren geperfectioneerd tot wat het nu is. Voor alle basisprincipes is ruime wetenschappelijke onderbouwing.
  • Het is stapsgewijs opgebouwd, van babytaal tot volwassen gesprekken.
  • Het boek is dus een levend ding, het veranderd zodra je meer woorden kent. Je kan ook zelf woorden toevoegen!

2.     Wat is communicatie?


  • Zelfstandig, autonoom communiceren betekent dat je kan zeggen wat je wilt, tegen wie je maar wilt, wanneer je maar wilt.
  • Taal leer je niet omdat je taal wilt leren.
    Taal leer je omdat je begrepen wilt worden, en je wilt de anderen begrijpen.
  • Antwoord geven op een vraag, hoe lang het antwoord ook is… is GEEN autonome communicatie. Er werd tenslotte een antwoord verwacht.


3.     Hoe zeg je iets via het boek?

Laten zien, laten oefenen: Probeer iets simpels te zeggen.

UITLEG:
  • Stop / wacht / luister.
  • Stappen blijven volgen, ook als je weet waar een plaatje staat
  • Praat volgens het systeem zoals het kind ook met jou moet praten.
  • Stel GEEN vragen aan het kind!

4.     De eerste stappen

Stap 1: Meenemen & Ja/Nee

Waar het kind is, is het boek. Waar het boek is, is het kind. Ze zijn onafscheidelijk.
Ben JIJ wel eens je stem kwijt geweest? Hoe voelde dat?

Communicatie is overal nodig, dus neem het boek overal mee naartoe. Zandbak, zwembad, marathon, winkelen, visite, alles.
Het boek niet bereikbaar hebben voor het kind mag… onder 1 voorwaarde: dat je alle andere (pratende) kinderen EN JEZELF een prop in de mond stopt.

Kijk heel goed naar het kind: Hoe geeft het kind ‘ja’ en ‘nee’ aan? Als het kind dat nog niet aangeeft, doe het dan overdreven voor (dashboardpuppy).

TIPS:
  • Spreek een plaats af waar het boek ‘hoort’ te liggen in verschillende veelvoorkomende situaties.
  • Deze plekken moeten bereikbaar zijn voor het kind
  • Spreek elkaar erop aan als het boek er NIET is
  • Denk niet “Ach, voor deze ene keer…”
  • Knik ook overdreven ‘ja’ en ‘nee’ naar alle anderen, en moedig hun aan hetzelfde te doen.
 

Stap 2: Eerste gebruik

Kies 3 momenten uit in de dag, en gebruik dan pagina 1a en 1b om zoveel mogelijk aan elkaar te vertellen.
Meer pagina’s hoef je NIET te gebruiken, maar gebruik deze wel iedere dag op de gekozen momenten.

TIPS:
  • Niet 3 keer bij het eten, je wilt niet dat het kind denkt dat ze alleen tijdens het eten mag praten…
  • Praat ook onderling via het boek. Het kind ziet dan dat anderen het ook begrijpen, en dat ze dus ook met anderen kan praten via het boek.
  • Speel spelletjes met het boek erbij, en gebruik het boek in het spel (scheerschuim / zandbak / in bad / etc)
  • Laat de andere kinderen meedoen!
  • Andere kinderen mogen het boek NIET meenemen!

Stap 3: ???

Dat komt wel weer als stap 1 en 2 vloeiend gaan. Niet over piekeren.
.

5.     Veel gestelde vragen

“Maar dan wordt het boek toch vies / gaat het toch stuk?”

Ja, klopt. Dan maken we een nieuwe.
.

“Maar […] kan niet eens [wijzen / concentreren / stilzitten / etc] dan leert ze dit toch nooit?”

Hoe gaat ze het leren als we het haar niet aanbieden?
.

“Hoe lang duurt het voordat het kind het leert?”

Ergens tussen de 15 minuten en 4 jaar.
Een ‘normaal’ kind dat ‘normaal’ leert praten, is tussen de 9 en 12 jaar als ze de gehele taal kennen. Dat zijn grofweg 36.500 uren waarin ze wakker zijn, en volledig 'onderdompeld' zijn in die taal.
Als je dit probeert na te bootsen met in 3 sessies van 10 minuten per dag, op twee dagen in de week… dan duurt het 701 jaar om hetzelfde te bereiken.
Dus… oefenen, oefenen, oefenen!
.

“Is ze niet veel te jong om dit te begrijpen?”

Nee, kinderen vanaf 1 jaar kunnen dit leren.  Er zijn meer dan genoeg voorbeelden te vinden op youtube.
Daarnaast: we gebruiken allemaal gebarentaal en plaatjestaal! (Bier bestellen in drukke kroeg / afscheid nemen in een vertrekhal / verkeersborden / bewegwijzering in ziekenhuizen)
.

“Dus je verwacht dat […] nooit zal leren praten?”

We kiezen altijd de meest makkelijke manier van communiceren. Als je kan lopen, dan kruip je toch niet meer?
Voorbeeld: zeg eens ‘ik wil naar de wc’ via het boek, en daarna via gebarentaal zoals we dat vroeger in de klas moesten doen: twee vingers opsteken. Als je moet plassen… welke methode kies je?
Als een kind zich duidelijk kan maken in 1 seconden via een gebaar of een klank, of in 10 seconden door het boek te gebruiken, welke denk je dat ze kiest? Het is wel belangrijk om te blijven praten, zodat ze de klanken leren die bij de gebaren en de plaatjes horen.
Als het kind via lichaamstaal, gebaren of klanken zich niet duidelijk (genoeg) kan maken, is het erg frustrerend als je geen andere methode hebt. Het is dus ondersteunend, niet vervangend.
.

“Maar ik begrijp helemaal wat […] wil zeggen, waarom zou ik het boek dan pakken?”

Hoe kan je dat zeker weten? Misschien wil […] wel veel meer zeggen?
Oefen dit even: wat zou je willen doen als je NU de rest van de dag vrij was. Wat zou je gaan doen, als je NIETS meer hoefde? Weet je het? Ja? Dus… wil je zwemmen, of in de zandbak? 
De standaard keuzes die je kind meestal maakt, zijn precies dat: Keuzes. Het is niet hun eigen idee, dit is wat hun werd aangeboden...
.

“Dus dit is net zoiets als PECS / Picto’s / etc?”

Nee. Die andere methodes zijn niet geschikt voor sociale interacties als grapjes maken, gevoelens uiten of fantasieƫn.

zondag 13 juli 2014

PODD-cursus Luxemburg

De afgelopen week ben ik (Arjan)  5 dagen op cursus geweest in Luxemburg om meer te leren over de PODD communicatiemethode. Nora was al eerder op een 2-daagse cursus geweest, en was al erg enthousiast... maar hoe we ermee moesten starten snapten we echt nog niet.
En omdat ook de specialisten van Femke sceptisch waren na de eerste uitleg van het systeem, was ik ook niet overtuigd...

5 dagen later kan ik heel simpel zijn: Alle 'heilige huisjes' waar in Nederland vanuit gegaan word, zijn onderuit gehaald. Met wetenschappelijke onderbouwing, als daarom gevraagd wordt. We weten hier heel veel, en helpen heel veel mensen heel goed. Maar deze methode werkt ook ECHT.

5 dagen lang filmpjes van kinderen met de meest uiteenlopende uitdagingen, die uiteindelijk via het PODD systeem kunnen duidelijk maken wat ze willen & wat ze denken. Kinderen met ernstige geestelijke en lichamelijke handicaps die boeken schrijven. Kinderen die eerst gillend en stampend reageren op alles wat dichtbij komt, en nu een baan hebben waarbij ze andere kinderen (en hun ouders) opleiden om met dit systeem te gaan werken. Etc, etc, etc.

En ik snap het heel goed als jullie nu denken "Leuk, maar wat IS dat PODD-systeem dan?"
Maar helaas is dat lastig uit te leggen zonder dat je het boek erbij hebt, dus dat ga ik nu ook niet proberen. Kom langs, dan laat ik het zien: dat werkt veel beter.
Waar het op neerkomt is dat je een boek met plaatjes hebt, en dat is je woordenschat. Er zijn boeken met weinig plaatjes op 1 pagina, en boeken met tientallen, of zelfs meer dan 100 plaatjes op 1 pagina. Je begint heel basaal, met plaatjes die zeggen 'dit vind ik leuk', dit vind ik niet leuk', 'stop', 'klaar', 'kijk' of 'help'. In de 'grotere' boeken staan alle woorden die je nodig hebt voor een volledige zin, je moet alleen wel in de juiste categorie zitten (op de juiste pagina zijn) om de dingen te kunnen 'zeggen' die je wilt.

PODD is geen systeem dat is verzonnen op basis van een wetenschappelijk idee. PODD is in de praktijk ontstaan, en gedurende zo'n 30 jaar steeds opnieuw aangepast op basis van ervaringen uit de praktijk, en die aanpassingen ook onderbouwd met wetenschappelijk bewijs. Dus hoewel het misschien 'nieuw' is in Nederland, dit is dus GEEN systeem dat nog kinderziektes heeft of nog geperfectioneerd moet worden. Het werkt al, en het werkt al heeeel lang.
Alleen nog niet in Nederland!

Is er dan echt geen enkel probleem om ermee te beginnen in Nederland?
Nee.
Nou ja, eentje dan: er is nog geen officiƫle Nederlandse vertaling. Maar er zijn al wel veel ouders (waaronder wijzelf) die zelfstandig het Engelse boek hebben vertaald, dus het is nu zaak deze mensen te verzamelen en met elkaar te bekijken hoe er een 'generieke' Nederlandse vertaling kan komen.

Iedereen die er in Luxemburg bij was, was het erover eens: dit gaat niet lang meer duren. We krijgen binnenkort elkaars mailadressen, zodat we een afspraak kunnen gaan inplannen. Die vertaling gaat er komen, er gaat een Nederlandse distributeur komen, en we gaan er met zijn allen voor zorgen dat er een kleine revolutie gaat komen in Logo-land.

Gisteravond ben ik thuisgekomen, en na een HEEEEL stevige knuffel van Femke meteen begonnen met het PODD-boek. Vandaag ook veel aandacht eraan besteed, en Femke kijkt ons steeds vreemder aan. Ze heeft door dat we er iets aan de hand is, maar wat?
Morgen gaat het nieuwe, aangepaste & versimpelde boek mee naar het kinderdagcentrum en we gaan vragen of we ergens deze week een zeer beknopte introductie mogen komen geven voor dit systeem.

Ik ben heeeeeel benieuwd!!